Pentru a afla cati KW trebuie sa aiba o centrala termica pe lemne pentru a incalzi o casa avem nevoie de suprafata de incalzit si inalitimea, apoi calculul este simplu: suprafata x inaltimea x 50 = Puterea centralei de care ai nevoie. Deci pentru o casa de 100 m² si inaltimea de 2,75 m vom cumpara o centrala termica cu puterea P=100 x 2,75 x 50 = 13,75 KW, adica una d e15 KW e suficienta, daca nu incazim si apa. Propunerea mea este sa va luati o centrala pe lemne cu gazeificare, randamentul ei creste pana la 85%, unul bun zic eu.

Cati kw trebuie sa aiba o centrala pe lemne pentru casa cu suprafata de 100 m²

Daca am stabilit puterea pentru centrala termica pe lemne in fuctie de suprafata casei – sau a zonei incalzite ( metri cubi ) – mai ramane sa vedem ce tip de centrala, producator alegem. Desi centrala  LOGANO S151 are dimensiuni ceva mai mari, eu zic ca merita, desi aici ar trebui deja sa intervina cei ce au achizitionat una, sa ne spuna daca specificatiile tehnice sunt in concordanta cu realitatea. Pretul ei este undeva la 9000 de lei, adica nu este tocmai ieftina, daca va cautati una in jur de 1000 de euro, adica pana in 5000 de lei, ar trebui sa cautati un alt producator.

O alta varianta ar fi semineul pe lemne,la care trebuie stiut volumul de incalzit. La o casa de 100 m² cu inaltimea de 3 metri, am avea deci un volum de 300 m³, pe care putem sa-i incalzim cu un semineu moden de 24 kW. Doar semineul costa undeva la 3.000 de lei, insa cu toate cele necesare poate ajunge la 4.500 de lei, adic aacei 1000 de euro despre care vorbeam anterior. Adica veti avea nevoie de cateva elemente suplimentare, cum ar fi:

– detectorul de monoxid de carbon, pompa de circulatie, termostate si racorduri. Avantajul este insa dimensiunea mult mai mica, faptul ca se poate instala in camera, etc. Din pacate randamentul este de doar 70%, dar asta este, undeva trebuie sa pierzi ca sa castigi in alta parte!

centrala termica pe lemne