Dictionarele limbii romane contin peste 62.000 de cuvinte, desi in mod cert nu sunt incluse aici cele mai noi intrate in limba, nu mai zic de limbajul de “strada” al tineretului, etc. In mod cert baza limbii romane este limba latina, peste 20% din lexicul actual isi are radacinile in limba latina, in rest sunt fie cuvinte dacice – dupa logica si nu dupa dovezi clare – sau cuvinte imprumutate din alte limbi, fie din cazua unui contact prelungit, fie datorita tehnicii. Asa se face ca de fapt nicio limba din Europa nu se poate lauda cu mai mult de 20 – 25% din cuvinte ca fiind “antice”, iar faotul ca scrierea nu era asa de raspandita, pana la urma nici nu se stie cine de la cine a imprumutat.

Cate cuvinte sunt in limba romana si ce origine au ele

Ultimul mare imperiu care a influentat limba romana a fost cel otoman, dar nu trebuie sa ne mire sau sa ne supere, asa cum nici influenta limbii franceze din secolul  XIX nu poate fi negata iar azi limba engleza modifica lexicul in multe tari. Daca vrem sa vedem care sunt cuvintele dacice din limba romana, mergem la aromani, a caror limba pare a fi cea mai legata de limba dacilor si a tracilor [ cele mai noi descoperiri duc catre ideea ca dacii erau de fapt tracii din zona actuala a Ardealului ].

De ce avem peste 75 cuvinte din slavona veche? Simplu, pentru ca in religia ortodoxa cuvintele erau de origine slavona, nu mai zic ca slavii au trecut pe aici si evident ca si-au lasat si ei amprenta. la fel si limba maghiara a influentat limba romana, dar si vice-versa. revenind la limba turca, or fi multe sau putine cele 2760 de cuvinte imprumutate – o mare parte nu se stie clar daca sunt turcesti sau apartin bazinului dunarean – de la nor si sud de Dunare. Sa nu uitam ca Banatul a fost turcesc, deci o mare parte din cuvinte au patruns in epoca Pasalacului de la Buda.  La final adaugam ca exista dovezi care ne pot conduce in curand la o noua concluzie, latina este o derivata a limbii romane, care la randul ei evident este mostenirea dacica a romanilor de azi!

Limba română