In mod evident in perioade de criza se vehiculeaza multe idei, rareori sunt si implementate. Asa este si salariul minim unic impus in toate tarile din Uniunea Europeana. Sa nu uitam ca elvetienii au refuzat sa accepte introducerea unui salariu minim, au facut referendum si populatia a spus ca este ok asa cum este acum, oricum la ei nu lua nimeni salarii mici. Ar putea Romania si Bulgaria sa sustina un salariu minim de 500 sau 1000 de euro? Eu zic ca tara noastra da, poate sustine lejer un salariu onorabil, despre bulgari nu stiu ce sa zic.

Cat de realist este un salariu minim unic in Uniunea Europeana

Nu spun ca sunt un mare economist – dar sunt unul de rand – si cred ca solutia pentru ca economia sa miste o reprezinta salarii decente, munca competititiva si doar asa putem ridica tara. Evident ca se vor duce banii pe consum, doar nu o sa-i tii in banca la dobanzi negative. Important este sa ai ce sa cumperi din intern, ca sa nu ajungi la inflatie. Nu sunt bani? Tiparim, asta este avantajul cand ai moneda proprie. Ce mai trebuie? Sa nu se mai fure si sa se produca ceva, orice – care sa poata fi cumparat de populatie in mod deliberat si liber.

Evident ca nu vom avea un salariu minim unic in Uniunea Europeana,  cel putin asa spun eu si asa cred. Se poate? Teoretic DA, se poate sa avem salarii decente. De ce? Pentru ca in 75% din ceea ce facem suntem la nivelul Europei, doar ca din cauza veniurilor mici nu prea avem ce face cu banii, ii dam pe toti pe mancare si intretinere locuinta!