Multa lume se incurca atunci cand vine vorba sa dea ceasul inainte pentru ora de vara si inapoi pentri ora de iarna, desi pare destul de simplu, daca stam putin sa ne gandim ceea ce se urmareste cu aceasta modificare orara. Scopul orei de iarna est esa se economiseasca energia electrica, adica sa muncim pe lumina, iar vara sa profitam din plin de lumina soarelui. Asa se face ca trecerea la ora de vara se face in ultima duminica din luna martie, ora 3 devenind de fapt ora 4.

Care este ora de vara si care este ora de iarna corecta, dam ceasul inainte in martie

Deci cum spuneam mai sus, ce urmarim prin trecerea la ora de vara? Sa profitam de lumina, deci la ora sapte vom spune ca de fapt este ora opt, fiind deja lumina afara de o ora. Sau mai pe scurt, plecam cu o ora mai devreme la munca, caci intr-o secunda am ajuns sa treaca o intreaga ora, deci in duminica asta s-a dormit cu o ora mai putin.

Iarna facem pasul inapoi, pentru ca desi este ora 8, afara este intuneric ca la ora 7, deci dormim cu o ora mai mult. Pana la urma cine ar eun dispozitiv inteligent, smartphone de exemplu, nu trebuie sa faca nimic, ora se schimba automat. Iata cum aflam deci cand se trece la ora de vara si cum fixam ceasul corect. Nu de alta, dar luni cand vei merge la munca sa nu ai surpriza ca ajungi cu o ora sau chiar cu doua mai tarziu!

Ora de vara

Care este ora de vara si care este ora de iarna corecta, dam ceasul inainte in martie