Absurdul legislatiei romanesti merge pana acolo incat te obliga sa-ti faci buletin – sau carte de identitate pentru o zi, daca este posibil prin minciuna sau fals in declaratii. Cum este posibil asa ceva? Sa presupunem ca o persoana pierde documentele, toate – pe cele din Romania si pe cele din tara de resedinta. Mai presupunem ca persoana respectiva are o locuinta in Germania, una in Franta si una in UK, doua conturi bancare in Romania. Teoretic situatia lui ar putea deveni destul de simpla daca i s-ar elibera un pasaport romanesc temporar, pentru un an de zile, pe baza documentelor pe car ele le mai detine ( certificat de nastere, certificat de casatorie, livret militar si carte de alegator), mai mult sa zicem ca mai are si copii legalizate dupa documentele furate.

Buletin – Carte de identitate – pentru o zi – sau absurdul de a fi cetatean roman

Tovarasii de la guvernare se chinuie de ani buni sa ne convinga ca lucreaza in folosul romanilor, doar ca de fiecare data cand ajungi la stat – ai nevoie de ceva, iti dai seama ca el lucreaza doar in defavoarea ta, singurul sau obiectiv fiind acela de ai imbogati pe slujbasii bugetari. Revenind la buletin pentru o zi, deci esti cetateanul acela de care va vorbeam, care s-a stabilit in strainatate, pentru un trai mai bun. Vrei sa-ti faci pasaportul temporar intr-o zi, sau maxim trei cum zice legea. Pana aici perfect, doar ca actele fiind furate, nu-l mai obtii, mergi si-ti faci buletin ( desi evident nu ai o casa in Romania, nu intentionezi sa stai aici ), convingi un prieten sau ma rog, dai anunt la ziar ca platesti ca sa te ia o zi in spatiu, apoi faci acel buletin in termen de 10 zile lucratoare.

Evident ca in acest e10 zile stai pe strazi – esti pelcat din tara, nu ai locuinta, iar cel gasit sa-ti dea acceptul sa-ti faci buletinul pe adresa lui, nu este si hotel. Daca azi se intampla asta, urmeaza liberele de Pasti, deci teoretic stai pe strada pana pe 4 mai, daca ai noroc. In acest timp nu aii acces la banii din banca, pentru ca evident nu poti dovedi ca esti chiar TU! Fericit, dupa 12 zile minim, sau cazul nostru 15 zile – o jumatate de luna dormind pe strazi, ai buletinul! Fericit te duci sa-ti faci pasaport, poate chiar cel temporar! Odata obtinut, te reintorci fericit in tara unde ai locuinta, obtii permisul de sedere ( un an, din pacate, caci ai ales sa faci pasaportul intr-o zi, altfel mai astepti 30 de zile pe strazi, sau optezi pentru a-l face la ambasada, dar dureaza 90 de zile!).

Mai departe, dupa inca 30 de zile, cu permisul de sedere in mana si fericit, mergi si predai buletinul daca nu ai facut asta in ziua in care ai primit pasaportul temporar! Asta pentru ca aceiasi lege nu-ti da voie sa ai mai multe domicilii – deci buletin + permis de sedere mai mult de un an nu se accepta! Concluzia: ai facut buletinul pentru o zi, pana obtii pasaportul! O lege perfecta pentru oameni normali facuta si aplica de cei anormali!

ClubSeo Value