Fara sa vreau sa intru in polemica nu prietenii mei dinUngaria, sau de ce nu cu cei din Harghita si Covasna, chiar daca am aratat deja ca secuii nu sunt unguri, am sa incerc sa deslusesc daca pretentiile teritoriale ale Ungariei au macar 1% legatura cu istoria. Ce vreau sa spun? Ca inca din 1527 Austria a creat un imperiu, prin anexarea Ungariei si nu invers. Adica dupa ce cu un an inainte la Mohács, Regatul Unagiei a disparut, austriecii au luat o bucata de teritoriu si l-au anexat!

Austria, Ungaria si Romania in istoria moderna a Europei din 1527 pana in 1918

Am redescis subiectul pentru ca in curand va veni 1 decembrie, iar unii uita propria istorie. Asa cum ziceam, Regatul Unagriei a disparut in 1526, actuala tara vecina fiind in intregime facuta pasalac turcesc sau anexata Austriei. Doar Transilvania a devenit separat provincie libera. Oare de ce au ales turcii asa? Sa nu uitam ca Transilvania a intrat in Imperiul Austro-Ungar abia in anul 1867, deci pentru 51 de ani – 1 decembrie 1918! Ce pretentii sa ai intre 1526 si 1867, adica 341 de ani?

In rest nu sunt multe lucruri de discutat, pentru ca in Ardeal au fost si vor fi mereu romani, chiar daca sunt judete unde cumulat avem circa 1,2 milioane de maghiari ( secui ), adica 6,5% din populatie. Pentru noi romanii a fost o perioada un pic mai neagra, pentru ca asa cum se vede din harta, in partea rosie, condusa de austrieci a fost ok, avem azi Bucovina mandra de trecutul ei, fara probleme etnice, in timp ce in Ardeal e un pic altfel, nu-i asa? Oricum nu poti ceda niciodata cetatile dacice, oricat ai vrea sa fii de darnic!

austro-ungaria