Astazi 15 ianuarie este ziua de nastere a poetului nepereche, Mihai Eminescu – care a vazut lumina zilei in Botosani, in anul 1850. El este poetul care a spus atat de frumos: ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie – dar este ata de ravnit de moldovenii de peste Prut. Asa ca an de an, pe langa bucuria acestei mari sarbatori avem si trisetea ca inca mai sunt persoane la est de Prut care considera ca vorbesc moldoveneste, cu ca un grai al limbii romane, ci ca o limba separata, inventata de ei – sau de politicienii lor!

Astazi 15 ianuarie este ziua de nastere a poetului roman Mihai Eminescu

Am vrut sa subliniez si in titlu ca poetul Mihai Eminescu este prin excelenta roman, nu doar pentru ca s-a nascut pe actualul teritoriu al Romaniei, pentru ca luptat cu pana pentru limba romana, dar si pentru ca multi inca se mai intreaba daca este sau nu asa. De ce ar fi el poet al moldovenilor de pe malul stang al Prutului? Ma refer la aceia care nu se socot romani, sau cel putin vorbitori ai limbii romane.

Nu vreau sa duc o lupta cu cei din Republica Moldova, dar uite asa – azi de ziua marelui Eminescu – mi-am adus aminte de toate, de faptul ca desi avem o sarbatoare – Limba noastra cea romana, desi avem un poet pe care-l iubesc toti, Grigore Vieru si desi i-am pierdut pe Ion si Doina Aldea Teodorovizi si participam la sarbatoarea “Doua inimi gemene”, revenim mereu la diferenta de limba, de stramosi si asa mai departe. Parca am cam obosit, voi nu?

Ziua de nastere Mihai Eminescu