Vad destul de des o noua inventie a maghiarilor din Ardeal – ce-i drept se pare ca si a celor de la BudaPesta. Autonomia ( cate odata se incearca doar cea financiara ) a Ardealului, ca si cum asta ar rezolva ceva, am vedea ca merg lucrurile mai bine? Nu cred, pentru ca desi sunt cateva centre unde totul merge parca mai bine ca in alte parti, sa nu ne imaginam ca totusi in Cluj, Arad sau Timisoara, in Alba Iulia sau Satu Mare curge lapte si miere. Am sa va dau exemplu Aradului, orasul pe care-l cunosc ca pe buzunarul meu.

Ardealul vrea autonomie, oare cine si ce castiga  daca traim ca in 1600?

Pe unguri ii inteleg, au o tara mica si si-ar dori si ei paduri si ape cristaline, munti si vai ca in Romania, asa ca parca pe cei din BudaPesta poti sa-i mai ierti ca viseaza la o tara ca a noastra, mai poti sa-i inteleg si pe cei din HarCov – Harghita si Covasna, ar vrea ca in Ardeal sa vorbim ca limba oficiala maghiara, sa se mai ostoiasca si ei si sa nu mai invete o limba latina.

A avea o tara mica nu inseamna ca vei trai mai bine, insa o repartizare mai justa a veniturilor este o alta discutie. Asa cum fiecare familie se intretine singura, ar trebui sa mearga si la orase, judete si regiuni. Doar ca deja exista un buget local, ca de aia platim taxe locale, nu-i asa? Doar ca in anumite zone nu prea sunt bani, asa apar sate si comune, ba chiar si orase sarace. Ar da mai lesne clujeanul bani pentru primaria din satul Zoltan, Judetul Covasna? Ma indoiesc, asa ca ne amagim cand cerem autonomie pentru Ardeal.

Au mai fost cazuri in care s-au unit romanii si maghiarii in Ardeal sa lupte pentru drepturi, toate demersurile au sfarsit rau. Ca de obicei cand o duci mai greu te gandesti sa dai vina pe situatie, dar uiti ca exista si riscuri. Daca veti ajunge iar ca in 1600, cand romanii nu prea aveau drepturi in Ardeal, o fi bine? Nu dau cu parul, intreb doar. Evident ca nu pot sa dovedesc ca asa ca fi, dar situatia romanilor din HarCov dovedeste ce se intampla cand ajungi la mila politicienilor maghiari. Secuii din Romania nu au nicio vina, nu le poti reprosa ca vorbesc limba materna, in schimb politicienilor le poti reprosa orice. De ce? Pentru ca ei ar trebui sa ne faca tara bogata si sa ne ajute sa traim mai bine. Nu au reusit, sunt cu totii de vina, inclusiv cei de la UDMR, care cand au trebuit sa fure, au gasit mijloace. Prin urmare sa gaseasca si pentru un trai mai bun in HarCov! An nu s eintelege ca partidele romanesti PSD, ALDE, PNL si restul nu sunt la fel de vinoavate de situatie! Ba poate mai vinovate!

Ardealul si autonomia

Ardealul vrea autonomie, oare cine si ce castiga daca traim ca in 1600?