Evident ca nu m-as putea numi cinefil daca imi scapa in 2013 premiera filmului “Closer to the Moon” a regizorului Nae Caranfil. Am mai vazut in regia sa si Filantropica, alt film online de nota 10. Sa revenim la productia in cauza, actori straini – este o coproductie româno – americano – italiano – poloneză, limba filmului engleza si numele romanesti. Avem de fapt o poveste reala din 1959 in care sunt implicati cinci evrei – partu barbati si o femeie, care dau in Romania comunista jaful secolului.

Am revazut  filmul onlune “Mai aproape de luna” de Nae Caranfil

Cei patru barbati si o femeie dau in anul 1959 cel mai mare jaf posibil intr-o tara comunista, in plina zi este jefuita Banca Nationala – s-au luat peste un milion si jumatate de lei! Ideea este profunda, pentru ca cei cinci au decis sa aleaga fie moartea fie reusita – aici era vorba sa le faca o festa comunistilor cu riscul de a fi executati – au ales sa fure suma necesara pentru a primi pedeapsa capitala!

Nu zic ca le dau dreptate, dar parca dupa 45 de ani toate devin mai grele, mai ales intr-o tara sau intr-o epoca ca cea de azi. Asa ca daca ai gasi o metoda sa-ti faci de cap si sa sa iesi zambind din scena, nu ai face-o? Cand nu mai vezi ce ai de spus, cand astepti sa treaca ziua si grijile materiale te coplesesc, ce ai alege sa faci? Poate ca ai face ca ei, mai ales ca au fost prinsi dintr-0 prostie: profesorul de istorie a facut o gluma legata de problemele de la “mansarda”, iar la el in pod erau dovezile.

Mai aproape de luna

Max Rosenthal, Dumi Dorneanu, Răzvan Orodel si Iorgu Ristea