Pentru ca incultura creaza monstri, asa cum ii vedem azi printre separatistii maghiari sau rusofonii din Republica Moldova, iata o mica istorie a scrierii. Evident ca am sarit peste cea cuneiforma si ne referim la scrierea moderna din Europa. Inventatorii primului alfabet sunt fenicienii, adica arabii din zona de coasta unde azi avem Libia si Israelul. Nu suna placut cum nici cifrele arabe de azi nu-i incanta pe multi, dar asta e istoria!

Alfabetul chirilic, limba rusa si moldovenii si iredentistii maghiari

Daca va utati cu atentie va dati seama ca alfabetul grecesc, cel dupa care s-au inspirat si frații Chiril si Metodiu pentru a crea alfabetul care le poarta numele, chirilic nu este inventat de rusi! Deci ca idee, limba rusa nu este slavona si nici scrierea nu este rusa, asa ca nu va mai chinuiti sa-i ridicati in slavi pe rusi, pantru ca ei nu a facut altceva decat sa copieze si sa isi creeze prin imitatie o cultura. O sa revin la faptul ca Pentru I nu era rus si nici ceea ce a creat el nu era facut de rusi ci de mesteri europeni, dar asta e o alta discutie.

Dacii nu au avut propria lor scriere – sau daca au avut-o nu se cunaoste inca, dar ca si azi, cand vorbim si scriem des in engleza sau franceza, dacii foloseau scriera in limba greaca ( sa nu uitam ca dacii sunt de fapt o parte a tracilor ce se intindeau de la granita Greciesi si pana la Marea Nordului ), cel mai probabil datorita oraselor din Dobrogea, calea catre marile lumii antice. Cand au adoptat alfabetul propriu, romanii au ales sa modifice alfabetul chirilic, adaugand diacriticele – vedeti ca nu exista in alte limbi. Este ceva de criticat aici cum fac maghiarii iredentisti? NU, pentru ca nici eu nu au propria scriere, nici macar propria istorie pana acum 1000 de ani!

Azi moldovenistii cauta explicatii pentru teoriiile lor stupide, pornind de la alfabetul chirilic si pana la accentul limbii folosit in diferite regiuni locuite de romani. Mai mult, pentru ca desi deja se spunea despre romani in scrierile lui Dimitrie Cantemir, multi vor sa duca discutia la aparitia regatului Romania. De ce? Pentru ca asa le este lor comod, ca si cum tarile care nu mai au azi denumirea de acum 5.000 de ani nu exista! Pe bune? Sa va dau cateva idei: Franta nu are legatura cu francii, cei care au venit din Germania de azi! Galii sunt stramosii francezilor, desi ca sa vezi, Marea Britanie deriva de la Bretania din Franta! Sa continui sau ai de gand sa te informezi si sa judeci mai inati? Concluzia: e mai usor sa tragi concluzia care-ti convine dcat sa judeci limpede, asa se face ca iredentismul este in floare in Ardeal – o demonstreza exact cei care ma combat!

Alfabetul fenician

Alfabetul chirilic, limba rusa si moldovenii si iredentistii maghiari