Discutiile istorice dintre romani si unguri in Ardeal au loc periodic, fiecare din tabere dorind de fapt decat un singur lucru, sa-si arate suprematia in fata celeilalte. Uitam un singur lucru, azi nici in Ungaria si nici in Romania nu se traieste ca in Luxemburg sau Elvetia, ambele tari sunt pline de rromi care sterpelesc de prin ograzi, deci daca este sa vorbim despre ceva, mai bine sa vadem de ce am ajuns unde suntem azi!

Al cui este de fapt Ardealul, istorie vs dorintele fiecaruia

Sa zici ca dacii au murit in proportie de 90% – sau poate de ce nu, 100% este la fel cum unii istorici considera ca genetic nu mai exista unguri. Eu cred ca-s aberatii de ambele parti, pana la urma sa nu uitam ca nu pui punctul zero cand vrei tu, iar faptul ca turcii au cam stapanait Ungaria nu inseamna ca de fapt avand in vedere ce faceau ei – copii, azi avem la Budapesta turci vorbitori ce maghiara. Ca pe teritoriul Romaniei de azi traisesc urmasii dacilor este clar, doar daca nu vrem sa ne certam la infinit, noi ca suntem milenari si ungurii ca au cucerit candva Ardealul.

Daca in mileniul trei inca ne mai gandim ca cei un milion si ceva de maghiari din Romania mai pot avea pretentii teritoriale, separatiste – ajungem la ceva mai grav: negarea a tot ce este acum si transarea unei noi istorii. Rusia o face deja, asta inseamna insa razboi ( vedeti Ucraina ), asta va doriti? Sa le dam dreptate ungurilor, am venit cu totii din “Atlantida” dupa ce maghiarii au gasit gol terenul – aici nu ptot decat sa intreb cu cine s-au razboit ei, sa fi fost cumva stafiile dacilor? Daca asa o fi, atunci avem cam aceleasi drepturi pe care le au azi americanii din SUA, desi evident ca indienii ar trebui sa fie la ei acasa.

Lasand glumele la o parte, eu zic ca trebuie sa fii dus rau cu pluta sa crezi ca opt milioane de romani pot si convinsi sa cedeze in favoarea unui milion de maghiari. Si asa “flacara”  se poate (re)aprinde, poate daca am invata sa fim oameni, ar fi primul pas spre normalitate. Sa nu uitam ca Transilvania a fost 99% din timp autonoma, ca a fost sub suzeranitatea nu mai stiu eu cui, mai putin conteaza. Azi avem din nou o tara, a nega asta este ca si cum de fapt ai nega pacea, iaraici nu am reluat tezele bine cunoscute pentru ca oricum fiecare tabara le va sustine pe cele care-i convin. Dar logica este una: fie Romania exista asa cum este acum, la fel ca si Ungaria, fie ambele ar trebui date altora – turcilor, sarbilor, sau de ce nu albaneziilor – poate asa vom intelege sa traim in armonie! Se poate?

Al cui este Ardealul?

Al cui este de fapt Ardealul, istorie vs dorintele fiecaruia