Azi tot mai multa lume incearca sa traduca totul prin prisma afacerilor, active versus pasive, pe ce sa-mi cheltui banii? Daca ajungi la asa ceva ai mari sanse fie sa ajungi Hagi Tudose, fie sa fii toata viata nefericit. Activele sunt cele care-ti aduc bani, pasivele cele care iti scot bani din buzunar fara sa produca direct un venit. Asa s-a ajuns la ideea ca o casa sau o masina sunt pasive daca nu te ajuta sa scoti bani in mod direct cu ele. Adica sa-ti inchiriezi o casa si cu masina sa faci taxi. Din pacate lucrurile nu stau chiar asa. Cel putin cand vine vorba de casa, masina intr-adevar se depreciaza in timp, de cele mai multe ori scoate bani zilnic din buzunarul proprietarului.

Active versus pasive: casa si masina

Incepem cu o casa, considerata de mai toata lumea un pasiv. Dar: daca stai in chirie, nu scoti bani din buzunar? Evident ca aici vine discutia sa o iei in credit chiar daca ai bani si sa folosesti banii pentru a castiga alti bani? Cati bani castigi cu ce nu ai investit in casa? Acopera ei dobanda platita? Lumea nu vrea sa faca diferenta intre banii cheltuiti fara rost si cei folositi cu cap, pe termen lung [ sau mediu ]. Casa este o investitie care la vanzare va scoate profit, fie ca e vorba de tine sau de mostenitorii tai. Pana la vanzare te scuteste de cateva chestii: in primul rand chiria, pentru ca nu-i asa nu mai stai cu chirie. Pe urma nu te mai da nimeni afara din casa, chiria nu creste odata cu piata im0biliara, iar nu in ultimul rand, nu toti proprietarii care inchiriaza sunt la cheremul tau. Adica daca se stica ceva in casa, nu toti repara a doua zi, pentru ca asa e corect.

Toti avem nevoie de un loc unde sa stam, sa dormim si sa ne petrecem cel putin 50% din viata. A, unii sunt mai plimbareti, schimba des orasul sau chiar tara in care stau. Ghici cati sunt in total? Or fi 99%, 50% sau 10%? Corect ar fi sa te intrebi: oare era mai bine sa am casa mea din prima zi cand pararsesc cuibul parintesc, sau e mai ok s anu o am niciodata? Pretul caselor creste, peste 30 de ani vor fi cel putin dublu ca pret fata de ziua de azi. Nu o spun eu, o spune statistica. Intrebarea este daca iti permiti si daca poti cumpara o casa/apartament in clipa asta. Dar in viitorul apropiat?

Daca nu platesti chiria la timp risti sa fii dat afara, mereu va vi un chirias la usa, asteptand sa-ti ia locul. La casa ta riscul asta dispare – apare daca e vorba de rate. Asadar este bine sa ai mereu asta in vedere: pot oare plati pe termen lung ratele la casa? Dar sa o repar imi permit? Dar de beneficiile aduse sanatatii ce zici? Se calculeaza in bani? Starea de bine duce la performante mai bune, deci oare daca masina sau casa ta te fac sa te simti ok, sa nu ai stresul de zi cu zi, oare mai pot fi numite pasive? Nu in ultimul rand exista si casa activa, cea care produce bani chiar daca nu o inchiriezi. Cea care da curent, caldura singura. Ce zici de ea?

Active versus pasive